Helsinki Polytopes | 26.–31.8.

By Antti Auvinen, Antti Tolvi & Kristian Äijö; Finn Shields & Eeva Sarlin; Tuuli Kanerva, Leo Lindroos & Teemu Mastovaara

Read more in English.

Taiteilijat: Antti Auvinen, Siiri Hänninen, Tuuli Kanerva, Leo Lindroos, Teemu Mastovaara, Eeva Sarlin, Finn Shields, Antti Tolvi, Tara Valkonen, Kristian Äijö.

Projektin suunnittelu: Korvat auki (Janne Kivistö & Tuomas Kettunen), New Academy (Tuomas Toivonen). Ideoitu yhteistyössä Musica nova Helsinki -festivaalin kanssa (André de Ridder & Heidi Kuusava).

Tuotanto: Korvat auki ry

Musica nova Helsinki 2021 & Helsinki Polytopes -visuaalinen identiteetti: Tuomas Toivonen & Emery Norton

Korvat auki -yhdistystä on tukenut Taike.

Helsinki Polytopes -sarjan teokset ovat säveltäjien ja arkkitehtien yhteistyönä syntyneitä soivia tiloja ja tilanteita. Helmikuussa 2021 alkanut sarja saa jatkoa 26.8.–31.8. Helsingin Juhlaviikoilla, kun Juhlaviikoilla koetaan eri aistien rajoilla liikkuva teos view, Mustavuoren luolasta inspiraatiota saanut Cave Music ja Keskuspuiston metsää musiikillisesti tulkitseva MACHINA EX NATURAE


Sarja on saanut alkunsa Korvat auki -yhdistyksen, New Academy -arkkitehtuuriopetushankkeen sekä Musica nova Helsinki -festivaalin yhteistyönä.

Lue Tuomas Toivosen esittely Polytopes -sarjasta sekä sen taustasta ja merkityksestä

Helsinki Polytopes -projektin teokset ovat nuorten arkkitehtien ja säveltäjien yhteistyönä luomia sävellettyjä tiloja ja tilanteita, joissa musiikin, tilan ja yleisön suhde hahmottuu uusilla tavoilla. Vaikka teokset ovat lähtökohdiltaan ja muodoltaan keskenään erilaisia ja ne sijoittuvat hyvin erityyppisiin ympäristöihin eri puolille kaupunkia, niissä kaikissa hahmotetaan ääni ja tila sävellettynä ja suunniteltuna kokonaisuutena. Työryhmät ovat kehittäneet teostensa osana myös  omia “notaatioita”, visuaalisia tapoja jäsentää musiikkia, sen ajallista kestoa, rakenteita, tilaa ja kuulijan kokemusta.  Näistä notaatioista koottu aineisto julkaistaan osana projektia. 

Projektin nimessä oleva sana polytope viittaa kreikkalais-ranskalaisen säveltäjän Iannis Xenakisin paikkakohtaisista  multimediateoksistaan käyttämään termiin. Polytope tarkoittaa kirjaimellisesti “moni-paikkaa” ja Xenakis – joka oli myös arkkitehti ja matemaatikko – hahmotti 1960- ja 70-luvulla uraauurtavien teostensa rakenteet ääninä, arkkitehtuurina, valoina, erilaisina efekteinä ja ihmisjoukkojen liikkeinä.  

Vuoden 2020 aikana käynnistynyt projekti on tehty yhdessä nuorten säveltäjien Korvat auki ry:n, New Academy -arkkitehtuuriopetushankkeen sekä Musica novan ja sen taiteellisen johtajan André de Ridderin kanssa. Teosten valmistelun aikana maailmanlaajuinen pandemia on muuttanut täysin esittävän taiteen ja musiikin toimintaedellytykset. Yhdeksi projektin pääteemaksi onkin noussut pandemiatilanteessa turvallisten teosmuotojen kehittäminen.

Helsinki Polytopes-sarjan teokset vastaavat olennaisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin yleisön, tilan, paikan ja musiikin muuttuvasta suhteesta ja esityksen sosiaalisesta muodosta. Tervetuloa tutkimusretkille tutkimaan Helsingin polytoopeja!

Tuomas Toivonen. Kirjoittaja on musiikin parissa työskentelevä arkkitehti, Helsinki Polytopes -projektin ohjaaja ja New Academy arkkitehtuuriakatemian perustajia.


👂🏼👂🏼Lue lisää teoksista alta. Tervetuloa tutustumaan Polytopiaan! 👂🏼👂🏼

HELSINKI POLYTOPES -TEOKSET JUHLAVIIKOILLA 26.–31.8.

Antti Auvinen, Antti Tolvi & Kristian Äijö: view

kuva: Antti Tolvi, Antti Auvinen & Kristian Äijö

A sensory-blurring installation that leads the visitor to the edges of their capability of hearing and back again. Starting with the full hearing range, descending underground, soundwaves start to escape towards other spectrums.

Vapaan Taiteen Tila, Sörnäinen. 

🕒 TO 26.8., PE 27.8. & LA 28.8., installaatio avoinna klo 12–19

🔊 Vapaa pääsy.

LUE LISÄÄ.

Finn Shields & Eeva Sarlin: Cave Music

kuva: Eeva Sarlin

Mustavuoren luolan innoittama esitys. ”Mitä tapahtuu, kun musiikki viedään ulos tavanomaisista konserttitiloista? Koronapandemia on muuttanut suhdettamme tiloja ja erityisesti konserttitiloja kohtaan. Mikä on musiikin sosiaalinen ja tilallinen muoto vuonna 2021?”.

➡ Musiikillinen luontoretki Mustavuoren ulkoilualueella Vuosaaressa. Lähetämme tarkemmat saapumisohjeet ilmoittautuneille.

Musiikin sävellys: Finn Shields, esitys: Manca Dornik ja Artturi Aalto.

🕒 Retket LA 28.8. ja SU 27.8. alkaen klo 13 ja klo 16

🔊 Rajattu paikkamäärä, maksuton ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Ilmoittautuminen avataan ma 2.8. Varaa paikkasi tästä.

LUE LISÄÄ.

Tuuli Kanerva, Leo Lindroos & Teemu Mastovaara: MACHINA EX NATURAE

kuva: Tuuli Kanerva & Leo Lindroos

Helsingin keskuspuiston ylittävä Metsämäentien autosilta jättää alleen suuren, katedraalinkaltaisen, mutta orgaanisesti kuolleen tilan, jonka Tuuli Kanervan, Teemu Mastovaaran ja Leo Lindroosin Machina ex naturae -ääniteos täyttää jälleen elämällä. Teos kuroo sillan pohjois- ja eteläpuolille jäävät metsät yhteen luomalla niiden välille, sillan ali, yhtenäisenä jatkuvan henkisen tilan. Ääniteos on tarkoitettu koettavaksi osana keskuspuiston virkistysreittejä, jolloin teoksen kohtaa kuin ”keskellä metsää”.

➡ Metsämäentien sillan alikulku, Keskuspuisto.

🕒 MA 30.8. ja TI 31.8., installaatio käynnissä n. klo 15–20.

🔊 Vapaa pääsy. 

LUE LISÄÄ.

Tapahtumien järjestäjä & lisätiedot:
Korvat auki ry

info@korvatauki.net

***

Tapahtuma on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

kuva: Petri Anttila

Location: